KULTURA

Dom kulture Trnava (DK Trnava) je od 1987. godine dominantan deo centra grada. Od 2006. godine zgrada je u vlasništvu ŽOS Trnava, a.s., koja je nakon kupovine pristupila rekonstrukciji. To je uključivalo rekonstrukciju spoljašnjih prostora sa Trojičnog trga, izgradnju novih poslovnih prostora i rekonstrukciju unutrašnjeg foajea sa svlačionicama i društvenim sadržajima. Velikodušne stepenice su dobile visokokvalitetno moderno osvetljenje, a na podu je prostrt crveni tepih koji izaziva prazničnu atmosferu.

Na prvom spratu se trenutno nalazi luksuzni restoran sa visokokvalitetnom kuhinjom i jedinstvenim pogledom na Trojične namestie.

Deo DK Trnava je jedinstvena sala sa bioskopskim sedištima kapaciteta 725 mesta, koja se prema zahtevima može preurediti u salu sa stolom za sedenje kapaciteta cca 400 mesta + plesni podijum.

U DK Trnava se organizuju razne kulturne i društvene manifestacije, pozorišne predstave, koncerti, balovi, dečije predstave, dobrotvorne akcije, plesne i zabavne predstave različitih žanrova profesionalne i amaterske umetničke delatnosti.

Iskustvo u Trnavi -Opštinski kulturni centar je mlada doprinosna organizacija grada koja je nastala 2021. godine od prvobitne Uprave kulturnih i sportskih objekata u Trnavi koja godišnje pokrije preko 30  događaja  različitih žanrova za sve starosne.

U našoj produkciji centra napravljene su dve originalne igrice za mobilni The Misteri of the Poverful Belt i The Magic of the Scepter, koje povezuju tehnologiju sa istorijom grada ili božićnom pričom. U leto 2021. godine u postavku je dodat i Kraljevski festival i Avantura u muzeju, gde je na interaktivan način oživljen prostor i bašte Zapadnoslovačkog muzej.

Ideja centra je živahan tok kulture u gradu , povezivanje stvaraoca i institucije, i da bude snažan oslonac za stvaranje novih umetničkih aktivnosti u gradu i da decu i mlade vode ka stvaralaštvu.
U centru Iskustvo u Trnavi radi i gradski kustos . Istorijski je prvi urbani kustos u Slovačkoj, specijalista za upravljanje spomenicima i umetnošću u javnom prostoru Trnave.